Kotlet cielęcy większy od talerza, a do tego tradycyjna sałatka ziemniaczana i gwarantuje Ci, że będziesz najedzony na cały dzień. W dodatku jedzenie pyszne, a ceny całkiem przystępne. Będąc w Wiedniu nie można przejść obojętnie obok małej restauracji Figlmüller serwującej tradycyjną austriacką kuchnię.
Sznycel wiedeński to danie narodowe, dlatego nie sposób nie spróbować go będąc w stolicy Austrii. Oryginalny sznycel wiedeński przyrządzany jest z cielęciny, jednak ze względu na cenę mięsa często jest podrabiany i wtedy stosuje się nazwę "sznitzel wiener art". Nazwa "wiedeński" chroniona jest prawem autorskim i tylko cielęce kotlety mogą być takową firmowane. Tradycyjny sznycel to cienkorozbite mięso cielęce, zapanierowane w bułce tartej i smażone na maśle. Zwykle podawany jest z cytryną i sałatką ziemniaczaną.
Restauracja Figlmüller reklamuje się jako dom sznycla. Została założona jako mała tawerna z winem w 1905 roku. Teraz ma już ponad stuletnią tradycją. Ideą restauracji było stworzenie przyjemnego miejsca, pełnego ludzi, regionalnych win i tradycyjnej austriackiej cielęciny. Obecnie restauracją zarządza czwarte pokolenie rodziny Figlmüller.
Komentarze
Prześlij komentarz