Przejdź do głównej zawartości

Szwajcarski klasyk



Serowe fondue to tradycyjna szwajcarska potrawa. Przygotowuje się ją z gorącego sera oraz białego wina. Oprócz Szwajcarii, fondue można zasmakować także we Francji i Włoszech. 

tradycyjne szwajcarskie danie

Danie to zostało wymyślone przez szwajcarskich górali, którzy poprzez roztapianie sera znaleźli zastosowanie dla suchego sera zimą i czerstwego chleba. Niewielkim nakładem można przygotować to danie, tak naprawdę w każdych warunkach. Oczywiście popularne są garnuszki do roztapiania sera wraz ze specjalnymi widelczykami, jednak nie ma się co oszukiwać. Wystarczy zwykły garnek do podgrzania kawałków sera i zwykłe widelce do nabierania chleba i maczania go w roztopionym przysmaku. 
Fondue to idealne danie na spotkania towarzyskie, ponieważ zwykle jada się je w większym gronie bezpośrednio z jednego naczynia. 

Podstawą szwajcarskiego fondue są przynajmniej dwa rodzaje sera (zwykle ementaler i appenzeller), białe wytrawne wino oraz kieliszek kirszu czyli napoju alkoholowego przyrządzanego z czereśni. Fondue z francuskiego oznacza "topić się, roztapiać". 

Uwaga! Fondue powinno spożywać się z czarną herbatą lub białym winem. Unikaj popijania jej gazowanymi napojami, ponieważ może to spowodować skrzepnięcie sera w ciężką bryłę w żołądku. 

Komentarze