Przejdź do głównej zawartości

Tradycja Sacher Torte

Delikatny czekoladowy tort z kilkusetletnią tradycją, brzmi nieźle- dlatego w Wiedniu naprawdę warto udać się do TEJ oryginalnej kawiarni, gdzie serwowany jest sacher tor wykonywany według przepisu z 1832roku! 

oryginalny sacher w hotelu sacher

"Król deserów", bo tak dzisiaj nazywany jest tort, został stworzony w 1832 roku przez młodszego kucharza na dworze księcia Metternicha. Franz Sacher dostał za zadanie stworzenie nowego, wyjątkowego deseru dla księcia i jego znajomych. W ten oto sposób powstał delikatny czekoladowy tort, przekładany marmoladą brzoskwiniową i oblany polewą czekoladową. 

Tortowe procesy to określenie na procesy toczone między Hotelem Sachera, w którym serwowany był oryginalny tort, a cukiernią Demel, która rościła sobie prawa do nazwy "tort Sachera" dla czekoladowych ciast. Odkąd sąd przyznał prawo do używania tej nazwy jedynie hotelowi, przepis na tort jest najbardziej strzeżoną tajemnicą Wiednia. 

Komentarze